Néhány hasznos információ azoknak akik Máltára szeretnének utazni. A repülőút mindössze két óra. Fő szezonban RyanAir, Wizzair, szezonon kívűl Wizzair közlekedik az olcsó kategóriás járatok közül. A reptér Luqa városában található, a Málta közepén. Málta Nemzetközi Reptere: https://www.maltairport.com/

Tömegközlekedés

Tömegközlekedés buszokkal lehetséges, mely az utóbbi években megújult buszparkkal rendelkezik. A turista központokban sürűek a járatok, azonban érdemes figyelembe venni, hogy a buszok nem tartják menetidejüket a megnövekedett forgalom miatt. A buszmegállókban karintéssel kell jelezni a sofőrnek az utazási szándékot. Pozitívum, hogy olcsónak mondható a tömegközlekedés. Érdemes bérletet vásárolni, mely a tartózkodási időtartamnak megfelelően változó opcióval rendelkezik, természetesen 1 x alkalomra is lehet jegyet váltani a buszon (szezonon kívűl 1.50 euro, szezonban 2 euro, éjjeli járatra 3 euro) (Mejegyzés: éjszakai járatok ritkák, azonban kis buszok, taxik elérhetőek a központi helyeken)

1, ExplorePlus travel card: (32 euro) 7 napig érvényes korlátlan utazással, + reptérről különböző strandokra + 2 útra érvényes vallettai kompjáratra + Városnéző busz „hop-on, hop-off bus” + hajózás Comino, (Blue Lagoon)

2, 7-Day Explore Card (felnőtt 21 euro, gyerek 15 euro) 7 napig érvényes. Korlátlan utazás Máltán Gozon  +„hop on or off” korlátlanúl használható. A kártya az éjszakai járatokra is érvényes.

3, 12 Single Day Journeys (15 euro) 12 útra szóló kártya. Máltán és Gozon  egyaránt 1 évig érvényes, és át is ruházható. Éjszakai járatokra is igénybe vehető. Család tagok számára is érvényes!

https://www.publictransport.com.mt/en/bus-card-and-ticketing

Betegellátás

Célszerű az Európai Egészségbiztosítási kártyát kiváltani a helyi egészségpénztárnál. (az Európai Egészségbiztosítási kártya nélkül Magyar állampolgár jogosult az ellátásra, ha költség merülne fel, Magyarországon visszaigényelhető)

(Az iskolai szolgáltatás között szerepel igény szerint napi 8 euro díj ellenében a speciálisan külföldön tanuló diákok részére köthető biztosítás a Guard.me biztosítóval).

Fürdőzés

Máltán a fürdőhelyek többnyire sziklásak, azonban jó néhány homokos tengerpart is várja az úszás és egyéb vízi sportok kedvelőit. Kihagyhatatlan élményt nyújt Málta keleti partján fekvő Golden Bay sziklákkal övezett homokos tengerpartja, s a szomszédságában lévő Tuffieha. Leghosszabb homokos tengerpart Mellieha bay-nél található a sziget észak-keleti részén. Délen Blue Grotto igen népszerű érthető módon a turisták körében, ahol csónak túrák alkalmával a sziklák belsejébe is eljuthat a látogató.  A különleges atmoszféra a tenger csodás tiszta vize és különböző árnyalatú kékségének köszönhető. Itt említhető a hasonlóan népszerű Blue Lagune, mely Comino-nál található, s megközelíthetőségét csónakokkal, speadboat-tok bérlésével biztosítják.

Málta szigorú Katolikus vallású ország, így a strandokon a monokini használata nem megengedett.

Éghajlat

A mediterrán éghajlat enyhe telet (6 – 10 fok), forró nyarat kínál. Áprilistól egyre melegebb az idő, július, augusztus a legforróbb (35-40 fok). Magas a páratartalom, s a nyári forróságot enyhe, olykor erősebb szél jellemzi. Naponta átlagosan 5-6 órát süt a nap télen, míg a legforróbb nyári hónapokban 12 óránál is többet.

Általános információk

A bevásárlás minden igényét kielégítő, a rohamosan növekvő üzletek, bevásárlóközpontok létrejöttével biztosított. Számos kis élelmiszer és egyéb üzletek egyre bővülő nyitva tartással rendelkeznek, azonban sok üzlet nyitva tartása alkalmazkodik a szieszta időhöz, melyek kora délutántól késő délutánig bezárnak (13 és 16 óra jellemzően a szieszta idő), viszont este 7-ig nyitva tartanak.

Közlekedésre jellemző a zsúfoltság, az intenzív vezetési stílus. A stop jelzések figyelmen kívül hagyása, az index lámpa használatának mellőzése fokozott figyelme készteti a forgalomban résztvevőket, s nem utolsó sorban a jobb oldali vezetés miatt a gyalogos közlekedésnél is a járda elhagyása során jobbra kell tekinteni először!

Máltai Köztársaság három szigetcsoportból áll, legnagyobb Málta, középső Gozo, legkisebb Comino.

A sziget Kr. e. 5200 éves múltra tekint vissza. Uralkodó vallás Kr. U. 60 óta a Katolicizmus, mely  Szent Pál hittérítő apostol zarándok útjához köthető. 359 templom (313 Máltán, 46 Gozo-n) található, s különösen híres a fővárosban Valletta-ban lévő St John Katedrál. (St John’s Co Cathedral) 

Málta 2004 májusa óta az Európai Unió tagállama

Legnépszerűbb turista helyek a Málta északi részén találhatók, a Festői szépségű St. Julians-ban, Sliema-ban, s természetesen Valletta-ban mely 1566 óta a főváros. Azonban kihagyhatatlan látványosság a Föníciaiak által alapított Mdina, mely Valletta előtt volt a főváros.